13.
november
2019 kl. 19.30

Satirisk cabaret

Gullashbaronen

MEDVIRKENDE

Hans Dueholm og Allan Dahl Hansen

Producent Figaros

Satirisk cabaret om en nyrig families dans om guldkalven

Danmark fik en ny adel under 1. verdenskrig. Gullaschbaronerne tjente store summer på at lave gullasch til den tyske hær. Penge, som de nyrige ofte brugte til spekulation på børsen og til ekstravagante fester og store paladser. Formuer blev vundet og ligeså mange blev tabt. Mange gullaschbaroner gik fra at være konger over børsen den ene dag til at være bankerot den næste.

Cabaret-forestillingen Gullaschbaronen lader sig bl.a. inspirere af historier om: Tobaksrepræsentanten og spekulanten Olaf Biegler, der købte herregården Bangsbo ved Frederikshavn i 1918, førte en yderst ekstravagant livsstil i et års tid, for derefter at forlade stedet i 1919 efterladende sig bunker af ubetalte regninger. Vekselereren Svend Aage Andersen, også kaldet ’vekselerdrengen’, der bedrog sine kunder på Børsen for over 3 millioner kr. (ca. 150 millioner i nutidskr.) i 1915, og ikke mindst storkøbmanden og gullaschbaronen Harald Plum, hvis tvivlsomme spekulationer var hovedårsag til Den Danske Landmandsbanks famøse krak i 1922.

Historien trækker tråde til nutiden, til finanskrisen i 2007-09 og skandalerne omkring Danske Bank (tidligere Den Danske Landmandsbank). Grådighed, anløbenhed, manglende moralsk kompas før og nu sættes i scene i forestillingen i en stram, skarp og musikalsk form. Har vi lært noget – kan vi overhovedet lære noget af fortidens synder, eller gentager historien sig bare igen og igen?

Sangen ’Familieportrætter’, som Osvald Helmuth udødeliggjorde i ’Mestersangeren i Revyenberg’ i 1952 går som en rød tråd igennem Gullaschbaronen. ’Familieportrætter’ fortæller på lavmælt humoristisk/satirisk vis historien om en velstående (men smålurvet) families storhed og fald. I forestillingen opstår karaktererne som levende figurer på scenen og samspillet mellem dem driver handlingen frem i en form, hvor musik, monolog og fortælling blandes.

Blandt cabarettens andre sangnumre kan nævnes ’Så til Maxim vi går’, Frederik Jensens gullaschvise, Schiøler-Lincks ’Ih, hvor er det kommunalt’ og Preben Uglebjergs ’Gyngerne og karrusellen’.

Rollerne som Gullaschbaronen og hans familie spilles af Hans Dueholm.

Varighed: Ca. 2 timer inkl. pause

BILLETKATEGORI
A
B
C
Medlem
240,-
210,-
180,-
Løssalg
300,-
270,-
240,-
Under 25
150,-
135,-
120,-
KLIK OG SE SALSPLAN

DEL MED EN VEN

HENT
SÆSONPROGRAM
2019-2020

Programforside

TAK TIL VORES SAMARBEJDSPARTNERE

0