8.
november
2023 kl. 20.00 BEMÆRK, NY DATO OG TIDSPUNKT

Ny dansk dramatik

Damen med de blå tænder

MEDVIRKENDE

Mette Horn, Torben Steno, Christiane Bjørg Nielsen og Sophie Marie Jeppesen

Producent Folketeatret

24. oktober 2023

Kære publikum

En skuespiller fra ‘Damen med de blå tænder’ er blevet syg, så de er desværre nødt til at AFLYSE forestillingen i aften 24. oktober 2023. 

NY SPILLEDATO: Onsdag 8. november 2023 kl. 20.00.

Har du bestilt mad, er denne ligeledes aflyst i aften 24. oktober og flyttet til den nye spilledato 8. november 2023.  

Med venlig hilsen

Vestsjællands Teaterkreds

 

 

 

Kultfiguren fra ’Emmas Dilemma’ genopstår!

Nu genopstår kultfiguren damen med de blå tænder i en musikalsk forestilling. Figuren blev skabt af Mette Horn og Lotte Svendsen til tv-satiren Emmas Dilemma.

Damen med de blå tænder fylder rundt, og det skal selvfølgelig fejres med en udsøgt vinmenu i den gamle herskabslejlighed i Kongens København. På gæstelisten står rækken af venner og bekendte; livsvidner til damen med de blå tænders intense og kompromisløse færd som frontkæmper og sandhedssigerske i årtier. Men intet forløber som planlagt under den stort anlagte middag, hvor afbuddene tikker ind, og kun selvransagelsen banker på døren.

Ved sin side har damen sin tjenende åndsfælle, der – ud over at agere mundskænk og middagspianist – netop har oprettet en profil på Elitedaters. Sammen kæmper de sig gennem middagen i forsøget på at forstå, hvad der gik galt, og hvorfor det, vi plejer (the same procedure), ikke længere virker. For kan man genopstå i en sen alder, og hvem vil egentlig se én uden tøj på?

Aftenen bliver, til stor irritation for ejendommens lydfølsomme persongalleri, højlydt, humørfyldt og våd. I en tsunami af rødvin reflekterer damen og hendes prygelknabe over livets store spørgsmål; blandt andet hvorfor det skal være så svært af få presset en brugt kartonvin ind i en flaskecontainer. Fra børn og fulde folk skal man som bekendt høre sandheden, og intet er for stort eller for småt til at komme på bordet, når damen med de blå tænder inviterer til rund fødselsdag.

 

Varighed: Ca. 1 time og 30 min. uden pause

 

Steen Blendstrup har anmeldt Damen med de blå tænder:
 
TEATER // ANMELDELSE – Af børn og fulde folk skal man høre sandheden, siger man. Damen med de blå tænder hører i hvert fald til de sidstnævnte, og selv om vi skal tage hendes snøvlende rablerier med et gran salt, så er det også rammende satire. Specielt ved denne forestilling er, at Damen med de blå tænder ikke bare er en figur – hun er et helt menneske, som vi bliver berørt af.
 
Damen med de blå tænder i Mette Horns skikkelse overholder fortsat Sundhedsstyrelsens gamle anbefaling om 14 genstande. Om dagen. Det klirrer lystigt med flasker forestillingen igennem – også en naturvin til Georg Metz, der er inviteret med til hendes runde fødselsdag.
 
Den smager forfærdeligt, synes hun. Men hun har aldrig været bange for at være uenig med nogen. Det er meget karakteristisk for hendes forhold til stort set alle gæsterne til festen, som hun sammensætter med øje for et godt skænderi og muligheden for at sende en aktuel stikpille.

Nå ja, Knud Foldschack har hun det sådan set godt nok med. Han har også sendt Torben Steno, som aftjener samfundstjeneste på hans kontor, i forvejen for at optræde som tjener. I kjole og hvidt refererer han selvfølgelig til den uomgængelige nytårssketch om 90-års fødselsdagen. Altså bortset fra, at det i dette tilfælde er den gamle dame, der drikker det hele.

Hvis nogen er blevet hellig, så serverer damen med de blå tænder selvfølgelig gerne naturvin, bare hun selv slipper. Det er ikke så godt, når man har det med at drikke andres sjatter.
Lotte Svendsen trækker nemlig som dramatiker på den danskeste af klicheer: Alle siger, Jeppe drikker … ja, vi kan alle fortsættelsen. I dette tilfælde får vi faktisk et slags svar.

Mette Horns figur har siden fødslen i Emmas Dilemma i 2001 haft en bitter undertone. Damen med de blå tænder fremstår i forestillingen som en tragisk figur, selvom man også fornemmer stjernestunder, glimt af lykke og ægte venskaber. Hendes temperament og hendes alkoholforbrug har imidlertid spændt ben.
 
Man ruller omkring på gulvet af grin. Der er bidske udfald i alle retninger – lige fra de inviterede kendisser fra kulturparnasset i København og deres transgressioner, over lukningen af Irma og boligmarkedets urimeligheder, til den queer hjemmehjælper, der hverken vil kaldes hun eller han, men bare Børge.
 
Det var nu nemmere dengang, man bare skulle brænde bh’en og tage på Femølejr for at være frontkæmper. Damen med de blå tænder har altid været kvinde for sine holdninger. Selv når de er helt ude i hampen.
Det er også aktuel satire med referencer til presset på velfærdssamfundets kernetropper, til flydende kønsidentiteter og til gamle danske film (Sophie-Marie Jeppesen og Mette Horn).
 
I rollen som Børge rammer Sophie-Marie Jeppesen Kelds søn fra Olsen banden med betoninger og gestik og lidt nostalgiske referencer. Det får Lotte Svendsen også en masse ud af. Med helt aktuel brod, skal det tilføjes. Måske har Børge og damen med de blå tænder mere til fælles, end man umiddelbart skulle tro.
 
Torben Steno får lejlighedsvis lov til at stråle med sin egen historie, mens Mette Horn tager sig en pause. Han leverer blandt andet et par sange og nogle vildt upassende anekdoter – f.eks. om sin optræden på ”den psykedeliske højskole”.
 
Han får musikalsk modspil af Christiane Bjørg Nielsen som den guitarspillende underbo, der er meget aktiv som venligboer. Hendes passionerede interesse for enlige mænd fra andre kulturer er muligvis ikke helt altruistisk. Der er ingen hellige køer i denne humor.
 
Overboen og underboen og alt, der skiller dem (ud over lidt for tynd etageadskillelse). Mette Horn og Christiane Bjørg Nielsen klæder hinanden som to forskellige generationers oprørere i Damen med de blå tænder. Både Sophie-Marie Jeppesen og Christiane Bjørg Nielsen springer samtidig ind og ud af andre biroller og er dermed med til at belyse, hvem damen med de blå tænder egentlig er.
 
I sin oprindelse hos Emmas Dilemma er damen med de blå tænder faktisk ret uudholdelig. En smule endimensionel i sine hyperbolske monologer. Der blev gået til stålet for at komme frem til de forrygende pointer.
 
Det har altid været vanvittigt morsomt. Men kan det lade sig gøre at blæse femminutters monologer op til halvanden times teater? Hvad Damen med de blå tænder angår, må jeg sige, at jeg kom med høje forventninger, men jeg fik meget mere.
 
Lotte Svendsen, Mette Horn og resten af castet løser opgaven til et 13-tal (hvis damen vil anerkende den moderne skala). Vi får det satiriske bid. Vi får de pinlige misforståelser. Vi får elegant sprogbehandling. Vi får vidunderlige bifigurer. Vi får som i et standup-show masser af uventede callbacks undervejs, hvor bemærkninger, henvisninger og jokes lige får en tur mere i maskinen.
 
Det skulle bare lige mangle: Selvom Irma er lukket, så skal vinafdelingens bedste kunde da lige have en serenade og en flaske i dagens anledning.
Vi får et billede af damen med de blå tænder, der gør, at vi ikke kun vil grine ad hende, men også med hende. Vi bliver måske endda rørt.
 
Så på hendes store dag: Skål.
BILLETKATEGORI
A
B
C
Medlem
300,-
270,-
240,-
Løssalg
360,-
330,-
300,-
Under 25
180,-
165,-
150,-
KLIK OG SE SALSPLAN

DEL MED EN VEN

TAK TIL VORES SAMARBEJDSPARTNERE

Køb billet
0